Снимка: архив БТА

Президентът Росен Плевнелиев призова истината за тоталитарните режими да се помни и да се предава обективно на следващите поколения.

Според него наравно с дебата за комунистическия режим, трябва да се проведе такъв и за началото на прехода.

"Защото много от рецидивите на комунистическото минало влияят и сега на икономическия, обществения и медиен живот", каза Плевнелиев.

Той участва в дискусия "Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими". В нея участие взе и федералният президент на Германия Йоахим Гаук.

Още по темата

"Трябва не само да поддържаме спомена жив, но и да осмислим опита си. Трябва институциите, образованието и възпитанието на младите да ни гарантират, че тоталитарните практики и тоталитарната култура са недопустими в днешна и утрешна България", каза още държавният глава.

Плевнелиев обясни, че България се забави в разкриването на истината за тоталитарния режим. "За съжаление бе направен опит истината да бъде удобно подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от много други европейски народи, ние се забавихме в разкриването на истината. За съжаление много български политици се посветиха на замитането и подмяната на историческата истина", каза той.

Според него една от най-големите заблуди за комунизма е, че режимът е приветстван и посрещан с желание и одобрение от българското общество след събитията от 9 септември1944 г.

"Архивните документи сочат друго – българският народ открито се противопоставя на масовите репресии веднага след 09.09.1944 г., както и на налагането на комунистическа тоталитарна система по съветски образец", каза президентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase