Снимка: архив Булфото

БСП поиска България да се откаже от въвеждането на задължително гласуване, на експериментално електронно гласуване и от едновременно провеждане на референдум и избори. Социалистите, начело с лидерката си Корнелия Нинова, са внесли промени в Изборния кодекс.

Още по темата

Въвеждането на електронно гласуване бе записано в изборния закон преди месец. Текстовете предвиждат експериментален е-вот на три последователни избора от началото на 2018 година. С априлските поправки в Изборния кодекс депутатите записаха и че гласуването е дълг на всеки и го направиха задължително.

БСП предлага отмяната и на разпоредбата, с която референдум трябва да се провежда с най-близките избори. При промените преди месец мнозинството първоначално раздели допитванията и изборите, но след подозрения, че го прави от страх заради референдумът на Слави, Борисов поиска гласуването да е 2 в 1.

Сега социалистите са внесли предложение, според което референдум и избори се провеждат отделно в два последователни неработни дни в цялата страна. Поправката предвижда изключения, при които може да има съвместяване на избори и референдум, но не и при повече от едно допитване.

БСП са внесли и предложение, с което задължават ЦИК в изборния ден да оповестява периодично данни за избирателната активност. Социалистите искат в закона да се запише задължение на ЦИК да обяви избирателната активност в страната до 22.30 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase