Снимка: Булфото

Ако ветото на президента Росен Плевнелиев за Изборния кодекс мине утре в пленарна зала, Патриотичния фронт спира подкрепата си на настоящото управление. Това заяви Валери Симеонов, председател на НФСБ и председател на ПГ на ПФ пред БНТ.

По думите му, трите политически сили имат една обща позиция и са обединени в това, че в текстовете на Изборния кодекс, който беше гласуван миналата седмица има пропуски, които налагат спешно изготвяне на нов закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с който тези пропуски да бъдат променени и коригирани.

Още по темата

Симеонов уточни, че много по-рисково според ПФ е да загубиш своята същност, да загубиш доверието на хората, които са гласували за теб и са те пратили в НС да изпълняваш точно тази програма, с която си влязъл в политиката.

"Ние няма да поемем този риск да предадем и изменим на нашите избиратели", уточни Валери Симеонов.

По думите му, става въпрос въобще за отхвърляне на чл. 14 от приетия вече Изборен кодекс със 139 гласа и това вето трябва да бъде отхвърлено, което е въпрос на принципна защита на своята позиция.

"Защото не е въпрос на решение на ПФ или отстояването на интересите на ПФ, защото ПФ няма интереси в това управление. Но това са интересите на нашата родина. Ние не можем да допуснем продължаваща брутална намеса от Турция във вътрешните работи на суверенна България. И по този въпрос компромис не може да направим. Нашите разговори са едно убеждаване на всяка една от групите, която се опитва да убеди другата в състоятелността и принципността на своите разбирания. Ние положихме максимални усилия с Красимир Каракачанов да обясним на нашите колеги, че вотът от Турция е много опасен и той трябва да бъде прекратен или по-скоро да го намалим максимално", добави Симеонов.

"Позициите ни са в интерес на всички български граждани без изключение и разбира се запазване стабилността и целостта на правителството и на парламентарното мнозинство", каза от своя страна Цветан Цветанов след срещата на представителите на ГЕРБ, ПФ и РБ по ветото на президента по тестове от Изборния кодекс.

"Недейте да смятате, че взимането на решенията, когато бъдат оповестявани публично, те са функция на нещо елементарно. Виждате, че вече близо две седмици ние ежедневно сме разговаряли по всички теми, които са свързани със законодателство и респективно с позицията на президента относно ветото, което беше наложено и позицията, която утре ще бъде изразена в пленарна зала от всичките парламентарни групи, които формираме парламентарното мнозинство", допълни Цветанов.

"Утре ПГ на ГЕРБ ще се съобрази с решението, което е взето от тристранния формат, защото ние искаме стабилността да бъде устойчива и това минава чрез парламентарно мнозинство, което формират трите основни партии. Разбира се, се надяваме и на допълнителна подкрепа", посочи Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase