Снимка: архив Булфото

Вицепремиерът Томислав Дончев не иска да стане социален министър, стана ясно от думите на шефа на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Именно той вчера обяви, че Дончев е официалната номинация за поста и дори проведе преговори с партньорите за подкрепа при гласуването.

Още по темата
  

Днес обаче стана ясно, че вероятността вицепремиерът по еврофондовете да поеме социалните въпроси е малка. От правителството обявиха неофициално, че Борисов не иска да го хаби в тежкото министерство.

Цветанов обаче уточни в парламента, че всъщност Дончев не иска да се заеме с това. В същото време той обясни, че кандидатурата му не е отпаднала.  

"От вчерашните разговори, които имах с премиера, Томислав Дончев действително не е много съгласен да заеме тази позиция. Разговорите продължават, търсят се възможностите, но за мен е важно, че имаме парламентарно мнозинство, което да гласува промяната", каза Цветанов.

Той обясни, че за социален министър биха могли да се разглеждат и "Тотю Младенов и други лица". Цветанов обясни, че и зам.-шефката на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова също би била добра кандидатура, макар в момента да не била сред спряганите имена.  

"Още не говорим за смяна на кандидатурата. Когато имаме внесено предложение, нека тогава да говорим", каза все пак дясната ръка на премиера.  

Цветан Цветанов обясни, че мотивът на Дончев да отказва стола на Калфин е голямата му натовареност в Министерския съвет.  Новият социален министър вероятно ще стане ясен другата седмица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase