Снимка: Архив Reuters

Темата за носенето на бурки в България се политизира и се поставя в централния дневен ред на обществото, заяви пред Bulgaria ON AIR Корман Исмаилов от Реформаторския блок, председател на Национална партия свобода и достойнство (НПСД). Според него носенето на бурки не може да бъде заплаха и опасност за държавата и не е сериозен проблем.

Още по темата

"Ако 50-100 жени, и то е ясно в кои махали, са си сложили бурки, това не може да бъде заплаха и опасност за държавата и това да бъде основна тема", категоричен бе Исмаилов. Според него превантивната дейност е образованието, десегрегацията.

За това дали има опасения от радикализация, Корман Исмаилов каза, че винаги има, и то не само по отношение на религиозната принадлежност.

"Бедността също може да радикализира", смята той. "Ако въпросът е да се идентифицират хората, които си закриват лицето, не е ли по-сериозен проблемът с тези части от хулиганите в агитките, които имат вандалско отношение и антиобществени прояви, които закриват лицата си? Защо те не са включени в този закон?", попита политикът.

В предаването на живо от Швеция се включи Милена Борисова, която приела исляма преди години и името й вече е Милена Иршад.

"Ислямът всъщност е вяра в един Бог, а не определено облекло, така че моят интерес и желание преди години беше именно това - да се обърна към Бог", заяви тя и призна, че за дрехите тогава не е имала почти никаква представа. "Не бях виждала мюсюлманки как ходят облечени, така че промених облеклото си доста време след приемането на исляма", поясни жената.

"Забрадката, която нося, е обикновен шал, хиджаб. Специално в Малмьо аз не съм виждала жена с бурка или никаб, тук никой не гледа как си облечен, дори и да си полугол. Тук хората много държат на личната свобода на всеки. Облеклото не е никакъв фактор", подчерта тя.

Във връзка с предложението за въвеждане на забрана за носенето на бурки в България, Милена Иршад каза, че не смята, че това е решаване на проблема, защото е нещо повърхностно.

"Не мисля, че група жени са заплаха за сигурността на държавата и на околните", настоя тя.

Корман Исмаилов сподели същото мнение и каза, че не смята носенето на бурки за сериозен проблем.

"Тук въпросът е дали нашите ценности и традиции са застрашени от тези 50 или 100 жени?", попита депутатът.

По отношение на това дали има радикален ислям в България Милена Иршад смята, че може да има радикализация, защото тя не идва сама по себе си.

"Бедността също може да радикализира. Едно общество, което лежи на основата на забрани, е окастрено и не е истинско, не е общество, което може да върви напред. Така е и в случая с бурките и исляма. Когато пречиш на едни хора да учат, да изповядват религията си, те неминуемо ще потърсят някакъв друг начин", обясни тя.

Вижте цялото интервю във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase