Снимка: Булфото, архив

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разкритикува остро намерението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените в Изборния кодекс. Според председателя на ПГ на ПФ държавният глава "се нуждае от подкрепата на ДПС и с ветото върху текстове от променения Изборен кодекс той си я гарантира".

Още по темата

"Няма никакво ограничаване на правата на българите по света да гласуват. В някой страни като Австралия и Канада, например, броят на избирателните секции дори се увеличава. По-малко секции ще има само в Турция – 6-7 вместо досегашните 136", обясни Валери Симеонов пред Нова тв.

Той бе категоричен, че неговата партия и съмишлениците им няма да подкрепят ветото, защото тяхна основна цел било "ограничаването на вота от Турция, защото той не е в интерес на България".

Както Dnes.bg съобщи, преди ден президентът Плевнелиев обяви, че ще върне за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс. Според държавния глава това ще даде на народните представители възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите.

Според него Изборният кодекс следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина, но не и ако са за сметка на неравното третиране на българските граждани в чужбина.

Според държавния глава опитът да се преборят лошите изборни практики, не трябва да създава национално разединение.

От ВМРО веднага реагираха остро на намерението на държавния глава. Според тях наложеното вето е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност.

Заради създалата се ситуация премиерът Бойко Борисов ще събере ПГ на ГЕРБ във вторник. В профила си в социалната мрежа Facebook Борисов написа коментар по повод наложеното вето от държавния глава Росен Плевнелиев.

"Политическа Партия ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация и то за нещо, което ние сме инициирали още в първия ни мандат, а именно за първи път заложихме облекчена форма на подаване на заявления от българите в чужбина – електронно, дистанционно по интернет, с цел да се даде възможност на повече наши сънародници да гласуват", написа Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase