Снимка: архив БТА

Съдбата на правителството се превърща във важен фактор в спора за гласуването на българите в чужбина. Това стана ясно след срещата между премиера Бойко Борисов и представители на сънародниците ни зад граница. Разговорите бяха проведени по инициатива на омбудсмана Мая Манолова.

По време на тях премиерът Бойко Борисов и шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов са дали съгласие да се преразгледат текстовете от Изборния кодекс, които ограничават гласуването в чужбина, но при условие, че Патриотичния фронт не постави ултиматуми, че ще свали правителството.

Това разказа Стефан Манов от обществения съвет на българите в чужбина, който бе един от участниците в срещата, съобщи "24 часа".

Още по темата

Борисов уверил българите в чужбина, че разбира аргументите им, съгласен е да се върне автоматичното откриване на секции зад граница, както и да се създаде избирателен район "Чужбина".

Гражданските организации обаче трябва да убедят Патриотичния фронт в правотата си. Заради това омбудсманът Мая Манолова им е организирала среща и с лидера на НФСБ Валери Симеонов този следобед. 

"Имаше пълно разбиране от страна на лидера на ГЕРБ, за това, че исканията на българите в чужбина са справедливи. Но тъй като решенията в парламента се случват в сложна коалиция поехме ангажимент да направим същата среща с г-н Валери Симеонов, като лидер на ПФ и ако се наложи колкото ще срещи трябва с други партии, които подкрепят този кабинет", каза след разговорите Манолова, цитирана от "Фокус".

Омбудсманът беше категорична, че правата на българите в чужлина са нарушени и техните искания са справедливи.

Манолова даде да се разбере, че обсъжда възможността тя да сезира Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс.

"Решението дали да подам конституционна жалба ще го взема в една друга институция - на Омбудсмана, в която има сформиран конституционен съвет с именити юристи, професори по право", каза тя.

Преди това обаче Манолова иска да бъдат изчерпани всички други възможности за по-бързо и адекватно решение на проблема.

Според омбудсмана, ключът за благополучното разрешаване на казуса с българите, гласуващи зад граница, е във волята на партиите, които подкрепят правителството.

"Чисто правно технически и законодателно възможностите са две - да има президентстко вето, след което текстовете да бъдат поправени или да има законодателно предложение от партии на управляващото мнозинство за промени на текстовете, които ограничават правата на българите в чужбина", разясни тя. 

Мая Манолова допълни, че би било добре и другите партии да окажат подкрепа в парламента. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase