Снимка: архив Булфото

Българските граждани нямат нужда от поучение какъв политически избор да правят. Още по-малко то може да дойде от Турция, която има огромни проблеми с човешките права и свободата на словото.

Така външният министър Даниел Митов коментира изказванията на турски оратори по време на учредителната конференция на партията на Лютви Местан ДОСТ миналата седмица. Тогава зам.-председателят на турската Партия на националистическото действие Семих Ялчън обяви, че където се говори турски, там е и негова родина. Чуха се и критики за неспазване на правата на малцинствата.

Още по темата
"Бих им предложил да погледнат собствената си държава", отвърна им задочно Митов от ефира на bTV. Той допълни, че България трябва да е откровена към Турция, защото държи на добрите отношения с нея. ”И за нас трябва да е ясно, че нашите народи са живели и ще продължат да живеят в добросъседство векове наред и политиците най-малко им дължат поведение, което да не създава излишни проблеми”, каза още външният министър.

Той беше категоричен, че правата на българските граждани са защитени в максимална степен и членството ни в ЕС и НАТО е доказателство за това.

Външният министър разкритикува гражданските акции на доброволните отряди по границата.

"Абсолютно безобразие", коментира ги той. Според министър Митов подобен тип отношение няма място в една цивилизована европейска държава, каквато е България.

Според външния министър България охранява добре външната граница на Европейския съюз и трафикантите си дават сметка за това. ”В същото време държавата ни не толерираме нехуманно отношение към бежанците. Самоуправството се преследва, то е противозаконно и не може да бъде толерирано”, коментира още той.
Външният министър отрече тезата, че неговото ведомство саботира кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase