Снимка: архив Reuters

Премиерът Бойко Борисов обяви, че се търси начин "да ни разклатят", а причината според него е това, че правителството е успяло да опази страната от бежанска вълна.

Борисов щрихира и опитите за разклащане. "Че едва ли не правата на човека, на словото… Което страшно много се продава на Запад", коментира той и допълни: "Тримата афганистански бежанци се въртят по целия световен обмен".

Премиерът бе подложен на серия критики от правозащитни организации, политици и партии заради това, че благодари на доброволните отряди, които съдействат за спиране на бежанци около границата.

При последния случай любителски кадри показаха как група млади мъже арестуват трима нелегални мигранти в Странджа. На видеото се виждат трима, проснати на земята мъже, с вързани със "свински опашки" ръце зад гърба. Глас зад кадър пък им обяснява на български да се връщат в Турция.

Още по темата
Благодарностите на Борисов към тях разсърдиха Българския хелзински комитет, който сериза главния прокурор Сотир Цацаров за подбуждане към насилие. Гражданските арести на мигранти у нас отекнаха и в европейски медии, които критикуват доброволните отряди.

Днес премиерът наблегна на понятието свински опашки.

"Няколко дни подред се заговори за свински опашки, които за мюсюлманите – като им кажеш свинско нещо то е много тежко обидно. Привърза се постепенно и моето име за тези свински опашки – чрез карикатури, второ, трето и четвърто", коментира той, цитиран от "Фокус". Борисов допълни, че България се справя добре и се възмути, че заради трима емигранти се опитват да кажат, че не се справяме.

Премиерът уточни, че с благодарностите си към доброволните отряди е приветствал даването на сигнали, но в рамките на закона.

"Това съм искал да кажа. Изведнъж така се извъртя, че едва ли не демонстративно, точно със свински опашки. И аз първия път като има казах, че свинските опашки всъщност са тези пластмасови въженца, с които саксиите връзват, много хора си мислеха, че са ги вързали, и ми писаха във Фейсбук, че са ги вързали с истински свински опашки, защото са мюсюлмани. Разбирате ли как подсъзнателно се действа на хората", обясни още Борисов.

Той сравни успеха на България с бежанската криза на фона на другите държави. Според него Гърция не се справя, НАТО също не се справя в Егейско море. В ЕП, в Македония, в Сърбия също имало проблеми. В същото време България се справяла. Борисов обясни и че е разпоредил още мерки на Ненчев за опазване на планинските местности около границата. "Да наситим с повече охрана, повече армия. Пращаме, защото искаме да си запазим държавата във вида, в който е", обясни премиерът.

Той коментира и ситуацията в Македония и прогнозира, че държавата трайно ще бъде дестабилизирана. Борисов намекна и че ще има още акции срещу корупцията и призна, че както и в други държави, тя е в държавните и общинските институции.

Борисов не отмина и темата със свалените карикатури на Чавдар Николов от сайта на "Нова телевизия" и от канала Vbox. В повечето от тях той е основен герой.

"Господ ми е свидетел, че не стоя зад това. Това е пореден опит да ми извадите очите. Във времето на Facebook и интернет, да сваляш информация, това е самоубийство”, каза той. Борисов разказа, че има навика да поздравява карикатуристите, когато ги види и обеща да слага в профила си във Facebook карикатурите с него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase