Плевнелиев пред НС. Снимка: БТА

За нови национални приоритети, промени в съдебната и здравната система, силно антикорупционно законодателство и работещи регулаторни органи се обяви президентът Росен Плевнелиев, който на петата и последната година от мандата си обобщи в парламента проведените политически консултации с партиите от НС.

Той съобщи, че през годината ще свика заседания на Консултативния съвет по национална сигурност заради демографската криза и темата киберсигурност.

"Говорим, че борбата с корупцията е национален приоритет, но видими резултати няма. През годините то беше сведено до писане на писма до Брюксел, ако вижданията ни се свеждат до писане от доклад до доклад на ЕК няма да има промяна за по- ефективно правораздаване", отсече той. Според него са нужни промени за по-голяма отчетност на прокуратурата, по-бързо и справедливо съдопроизводство, случайно, а не манипулирано разпределение на делата.

Плевнелиев коментира, че направените промени в Конституцията са полезни и правилни, но не са достатъчни. "Всички партии се обединиха за изключителната важност за реформи в областта на правосъдието и борбата с корупцията, съдебната система е тази област, която най-ясно ни показва, че е нужен интегриран подход, а това не може да стане само със законови промени", каза президентът.

Друга сфера, която се нуждае спешно от промяна според него е здравеопазването.

"Една от най-належащите реформи е здравната, сега и лекари, и пациенти са недоволни, а парите се увеличават всяка година, когато става дума за здравето на хората добре е да не политизираме темата, длъжници сме на гражданите, защото системата не работи ефективно", заяви той и призова депутатите за законови промени, с които да подобрят ситуацията.

Държавният глава поиска от депутатите още през тази година да започват дебата за програмата за развитието на страната 2030. Според него това е уникален шанс да се подходи мъдро и в дългосрочен план да се поставят ясни и постижими цели.

Плевнелиев припомни, че през годините на прехода и особено след 1997 г., България постигна своите стратегически цели за членство в ЕС и НАТО и за въвеждане на пазарна икономика, но сега трябва да формира нови, които да мобилизират институциите и обществото.

Според него такива могат да бъдат изграждането на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността и социалното изключване, целенасочена подкрепа на изостаналите региони, ускоряване на модернизацията на страната, пълноправно членство в Шенген, влизане в Еврозоната, задействане на Европейския енергиен съюз на Балканите.

"Сложната и несигурна геополитическа обстановка в света изисква в страната да има стабилност, да има сигурност, да има предсказуемост, а това означава отговорно действие от всеки. Стабилността обаче не е цел, а средство,а нашата цел е прогрес и развитие", каза още държавният глава.

Той не пропусна да отбележи, че се задават и вот за президент. "Надявам се това да са единствените избори през годината, които да проведем по един цивилизован начин, без популизъм, без безпринципно противопоставяне. Нека да има колкото може повече кандидати, идеи, решения – народът ще избере най-добрите от тях", отбеляза държавният глава.

Тема на консултациите беше и бежанската криза. Плевнелиев обобощи мнението на депутатите, че международната среда за сигурност е рязко влошена, но нито една страна не може да се справи сама в тази ситуация.

"Солидарни сме с хората, бягащи от войната, но същевременно трябва да правим ясно разграничение между бежанци и икономически мигранти, на които да кажем честно, че не можем да осигурим мечтаното бъдеще за всеки”,каза той.

"Удовлетворен съм, че политическите партии са обединени в оценката си за рисковете, които води след себе си мигрантската криза и не търсят тяснопартийни дивиденти", допълни президентът.

Накрая той призова парламентаристите да не търсят нови цели, а да следват вече зададените от миналото. "Днес се издигат идеи за писане на нови национални доктрини, чуват се гласове, че ни липсва идеал и посока. Това изглежда е удобна някому теза, но тя е дълбоко невярна. Имаме и идеал, и посока, зададени от нашите възрожденци. Техните думи не са просто романтична част от учебниците по история, те имат своя съвременен прочит. Длъжни сме да следваме завета им", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase