Идеята на военния министър Николай Ненчев за евентуална масова мобилизация на мъже и жени при военни действия няма да бъде подкрепена от депутатите от ГЕРБ. Военното министерство е подготвило промени в Закона за резерва, с които всички мъже между 18 и 32 г. ще се водят на военен отчет, пише ”Сега”.

Парламентарната група е против идеята за възстановяване на задължителната казарма, тъй като липсва необходимост, каза членът на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ. Той припомни, че преди 4 години са предвидени два варианта на военно обучение - теоретично в 10 и 11 клас и доброволно за навършилите 18 г. Център за доброволци има във Велико Търново, а в момента се изгражда втори в Плевен.

Според Гаджев годишно около 1000 младежи проявяват желание да преминат курсовете, но поради липса на достатъчно финансиране от страна на МО биват приети едва 200. Въвеждането на задължителна служба за момчетата ще натовари изключително бюджета на държавата и тя не може да предвиди подобни средства.

"За да бъде казармата ефективна, тя трябва да трае поне година. През 2015 г. 38 000 души са станали на 18 години. Един храноден по военни нормативи е около 15 лв. Може да се направи сметка какъв би бил разходът само за храна", каза Гаджев.

Преди дни зам.-шефът на комисията по отбрана и бивш зам. военен министър Валентин Радев от ГЕРБ също заяви, че професионалната армия е безалтернативна и че дебатът за връщането на наборната служба е популистки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase