Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов обяви в Брюксел, че днес е разговарял с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и е възложил да се намери начин - ГЕРБ да не участва в процедурата по избор на новия състав на КЗК.

"Повече няма да нося отговорност и да позволявам някой да руши репутацията на ГЕРБ, Цветанов или който и да било в НС. Казват ни предварително, че каквото и да изберем е мафия. Затова съм възложил да намерят законов начин ГЕРБ или да прекратят процедурата, или да не участват", коментира той думите на Радан Кънев, който днес обяви, че процедурата за номинации за новия състав на КЗК е порочна.

Още по темата

"В момента се финализират задкулисните договорки за новия състав на Комисията за защита на конкуренцията като се разпределят обичайните партийни квоти, зад които прозират ясни корпоративни квоти в бъдещия състав на комисията", обяви тъмносиният лидер.

"Няма да дам повече върху нас да се упражняват и да се правят на морално чисти, защото не са. Или да седнат на масата на преговорите и да изберат състав, който да се ползва с доверие и да работи, защото очаквам от нея работа", отвърна му Борисов, макар и задочно.

По думите му те, като най-голямата партия в парламента, изпадат в положението да ги обвиняват в какви ли не грехове.

"А ние нямаме нито един. След като г-н Кънев и ДСБ, и Гражданският им съвет не желаят и дезертират от това да правят предложение и да участват в избора за председател на КЗК, питам защо партия ГЕРБ трябва сама да понесе тази отговорност?", категоричен беше министър-председателят.

Утре изтича крайният срок, в който партиите в парламента могат да номинират кандидати за 7-те места в Комисията.

Досега са издигнати 11 имена, показва справка в сайта на парламента. Сред тях са номинираният от ГЕРБ Росен Желязков, депутатът от БСП Кирил Добрев, зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, издигнат от ПФ, преподавателят в СУ доц. Пламен Киров, номиниран от ДПС и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase