Снимка: архив Bulphoto

Анализ на военното министерство показва, че за да получи един младеж военно обучение, ще е нужна поне една година. 

Това обясни военния министър Николай Ненчев в контекста на дебата да се въведе ли задължителна казарма.

Официално предложение засега няма, но въпросът вече се обсъжда в различни формати в парламента. Днес темата бе засегната, макар и бегло, на среща между Ненчев и ДПС. Те обсъдиха готвени промени в Закона за отбраната и закона за резерва.

Още по темата
Според военния министър професионалната армия е изключително полезен инструмент в сегашния момент. Той обясни и че има много неясноти по въпроса с казармата - какъв ресурс ще е необходим за реализирането й, какво ще стане с младежите зад граница, колко ще е срокът на казармата... 

"Обсъждат се варианти от три месеца до една година и малко повече. Аз съм бил в казармата две години и три месеца. По наша информация, за да обучим един младеж, независимо дали ще е момче или девойка, е необходима поне една година. Направете си сметка", каза министърът.  

От ДПС се противопоставиха на идеята.  

"Няма как да се върне наборната служба, държавата няма ресурс да го поеме това", каза Янко Янков от ДПС. И според него шестмесечно обучение няма да постигне никакъв ефект. 

"Само ще затрудним възможността българските младежи да планират живота си в реално време. За един младеж това е бреме", каза депутатът.  ДПС показа, че има резерви и към идеята младежите да се водят на военен отчет.  

Според Янков трябва ясно да се дефинира какво значи воденето на  отчет.

"Едно е да придобиеш информация от ГРАО и да ги имаш предвид, ако трябва да ги ангажираш, друго е да ги водиш на отчет по друг начин, който може да противоречи на някои права на човека", каза депутатът. 

Той обясни, че министърът е дал да се разбере, че имат и други идеи за военния отчет. Същото потвърди и Ненчев. От ДПС обясниха и че сред промените на военното министерство е и увеличаване на заплатите на военнослужещите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase