Снимка: БТА

След като имаме идеал за чиста и свята република, посока - да бъдем равни на другите европейски народи, да се интегрираме с европейските демокрации, трябва ни и план "България 2030". Това каза президентът Росен Плевнелиев, който участва в откриването на дискусия, посветена на изпълнението на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН "Бизнесът - сила за добро", цитиран от БТА.

"За да изработим "България 2030" трябва да стъпим на здравата основа на целите за устойчиво развитие, които са валидни и приети от цялото човечество. И те са цели за устойчивото развитие 2030. Трябва да стъпим на "Европа 2030" и на нашия идеал, на нашата посока, зададена отдавна, на нашата цел, която имаме за социално отговорна икономика и работеща демокрация", посочи държавният глава.

"Трябва да изработим своя план как да стигнем дотам. Той трябва да бъде легитимен и приет от всички, той трябва и да се изпълни, като се контролира изпълнението му година по година", отбеляза президентът. Според него днес някои политици в България са  заговорили за нови доктрини.

"Пак ще предефинираме националния идеал, зададен от Левски? Кой ще посмее да направи това? Отново ще засипваме хората от телевизионните студиа, че нямаме план, нямаме посока, нямаме цел. За пореден път ще пишем поредните стратегии. Не беше ли така в системата за правораздаване, знаете ли колко пъти са обещавани, колко пъти са писани стратегии - пет. Сега пишем шестите. Къде сме като резултат?", попита държавният глава.

Изводът, според него, е много прост - това, което ни трябва, е не да предефинираме Левски и Ботев, не да се самозасипваме с излишни и ненужни констатации как нямаме план, нямаме цел, нямаме посока, защото имаме идеал, дефиниран от Левски и будителите, имаме цел, имаме посока.

"И днес, когато се правят комисии в Народното събрание за изследване на влиянията на чужди държави, отново се питам дали ние разбрахме, че това, което се очаква от нас, е много просто - не да търсим безумни, излишни, невъзможни баланси с държави на изток от нас, а да се държим като европейци, да бъдем европейци", заяви президентът Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase