Снимка: Булфото, архив

Турските медии проявяват подчертан интерес към учредяването в България на новата партия ДОСТ на Лютфи Местан.

Още по темата

В емисията си на български език турската национална телевизия и радио ТРТ помества подробен репортаж с коментар по темата.

В статия под заглавие "Местан учредява нова партия" се акцентира, че след инцидента със сваления руски самолет, нарушил турското въздушно пространство, Лютфи Местан е защитил интересите на Турция.

"Основателят на ДПС Ахмед Доган обаче заяви, че България, която е член на НАТО, не трябва да взема страна в турско-руския конфликт и УС на ДПС взе решение за отстраняването от партията на Местан, който бе избран за неин лидер през 2013 г. ", посочва радиото.

Отбелязва се, че името на новооснованата от Лютфи Местан партия е "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

Движението за права и свободи (ДПС), което бе учредено през 1990 г. е смятано за една от ключовите формации в българската политика. В 240-членния парламент на България ДПС има 36 депутати, коментира медията.

В материал, озаглавен "Българските турци учредяват нова партия" близкият до турското правителство вестник "Стар" отбелязва, че основите на новата партия ДОСТ са били поставени след отстраняването на Лютфи Местан от лидерския пост и изключването му от партията.
Подчертава се, че новата партия е била учредена в София с участието на над 250 души.

"ДОСТ ще бъде една нова партия, която ще споделя общите ценности на партньорите в НАТО и ЕС", отбелязва вестникът.

"Стар" се спира и на позицията, изразена от Местан, че е осъдил анексирането на Крим от Русия. "Ние от партията ДОСТ направихме своя избор. Този избор не е политически. Това не е политически избор между Русия и Турция", казва той, цитиран от вестника.

В България бяха поставени основите на партията ДОСТ, пише изданието "Дюня Бюлтени". То поставя акцент върху изказването на Лютфи Местан, че "партията ще бъде отворена за всички българи, турци, роми, помаци, евреи и дори арменци, които не считат етническите различия за заплаха за националната сигурност, а ги възприемат като ценност".

Посочва се също, че са необходими 2500 подписа за свикването на конгрес на новата партия. Лютфи Местан заяви, че работят много активно за изпълнение на тази задача", посочва изданието.

Силна подкрепа от сънародниците в Турция за Партията ДОСТ. Под това заглавие се отбелязва, че най-значимата подкрепа за новата турска партия в България ДОСТ е заявена от неформалната гражданска организация "Платформа на балканските гьочмени", в която членуват главно репресираните по време на Възродителния процес, бивши затворници в Белене и други граждански сдружения на българските турци.

Сред гостите на учредителното събрание е бил и Неджметтин Хак, който е основател на Турското национално освободително движение през 1985 г.

Сънародниците са заявили подкрепа за партията на Лютфи Местан.

Турските медии отбелязват също, че Местан отново е бил глобен, за това, че на публична изява говори на майчиния си турски език. Това е станало по време на публична изява в петък в град Исперих. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase