Снимка: flickr

Парламентът прати въпроса за драмата с ваксините в дъното на списъка с депутатски питания към министрите и отказа пренареждане въпреки настояването на опозицията. 

Напрежението по темата ескалира през последните дни след противоречиви послания от страната на институциите за безопасността на ваксините за деца и срещу Хепатит Б, получени през лятото като дарение от Турция. 

В сряда прокуратурата спря ваксините за деца като забрани използването им. Проверка на обвинението констатира, че при дарението има нарушени закони и че ваксините не са разрешени за употреба.

От здравното министерство обясниха обаче, че те не са вредни. Вчера стана ясно, че 90% от дарените ваксини вече са използвани, а обвинението поиска да се вземат проби от тези за Хепатит Б.

Още по темата

Въпреки напрежението сред родителите и лекарите депутатските въпроси по темата в днешната програма на парламентарния контрол са сред последните, за които времето едва ли ще стигне.

Здравният министър е поставен осми от 11-те министри в контрола, а преди него има около 30 въпроса. 

"Виждате, че има напрежение. А включването на темата в днешния контрол е фривално", обърна се към шефката на НС соцдепутатът Жельо Бойчев. Той я призова да изтегли въпросите към Москов на второ място в програмата. "Няма по-обсъждана тема. Криейки министъра, не помагате на него и на себе си", каза Бойчев. 

Цачева обаче отвърна, че програмата се прави на ротация сред министрите и няма как да го промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase