Снимка: Булфото

Странна комбинация роди в парламента дебатът за въвеждането на електронното гласуване, който депутатите трябва да проведат след референдума през октомври, на който над 69% от избирателите гласуваха "за" дистанционен вот.

Оказа се, че враговете в политиката ДПС и ПФ са против въвеждането на електронното гласуване. Първите не искат то да стане факт, докато няма пълни гаранции, че няма да има манипулиране на вота, а пък патриотите са категорични, че спекулациите ще са безспорни, ако се въведе гласуване по електронен път.

Според съпредседателя на групата на депутатите на ДПС Четин Казак има риск за първи пък да се касират изцяло избори, а не да се говори, че в даден район са купени много гласове или в друг е имало копотаритевн вот.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов също предупреди, че електронното гласуване носи риска от пълно проваляне на избори. Според него от дебата в парламента се вижда желанието "да сме модерни, екзотични, по някакъв начин забележими, а това е народопсихология".

"Но нека сме реалисти, а не да сме по-европейци от европейците и такива алабализми. Има риск от злоупотреби и манипулиране на изборитете, защото персоналният идентификационния код ще е известен поне на още един човек", коментира той.

Патриотът разигра няколко сценки, за да се опита да онагледи изборите при електронен вот:

Циганска махала, дебел тартор с дебел ланец на врета, строил електората, той си носи личните карти и кодове и гласуват на верижка; Селски магазин в смесен район, магазинерът до него, интелигентният представил на една много демократична партия седнал с лаптопа си, отворил е папката с вересии и минава населението един по един; Администрацията на някоя ТЕЦ, ВЕЦ, седи там началникът на смяна и шефът на отдела, пак 100 процента гласуване, защото който не гласува ще яде тоягата, няма нито ваучер за храна, нито нищо.

БСП също се обявиха против въвеждането на електронното гласуване с мотива, че няма гаранции, че вотът няма да е манипулиран. От "Атака" пък предупредиха, че има рискове да се използва вотът на избирателите за "нечисти цели".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase