Снимка: архив, Ройтерс

Съвет по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система ще бъде постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет. Това реши правителството на редовното си заседание днес.

Предвижда се съветът да координира изпълнението на стратегията, да извършва мониторинг по изпълнението на заложените цели, да обсъжда документи, дейности и инициативи, свързани с прилагане на мерките от стратегията.

Сред членовете на съвета ще има представители на съдебната и изпълнителната власт, на неправителствени организации и на академичната общност.

Регламентирани са критериите за членство на неправителствените организации. Необходимо е да са работили най-малко пет години в областта на съдебната реформа и да са с реализирани конкретни инициативи в тази сфера. Предвижда се те да участват в заседанията на съвета на ротационен принцип.

При обсъждане на въпроси, които изискват промени в законодателството или приемане на решение на Народното събрание, ще се канят за участие председателят на Комисията по правни въпроси и председатели на парламентарните групи или техни представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase