Снимка: Булфото, архив

От 1 януари застраховката "Гражданска отговорност" ще може да се сключва по интернет без електронен подпис. Това решиха депутатите с окончателно приемане на новия Кодекс за застраховането.

Плащането на "Гражданска отговорност" ще става  чрез дебитна или кредитна карта, а застрахователят ще има задължение до три дни да ни изпрати по куриер хартиения вариант на застраховката с неговия подпис и стикера, който да залепим на предното стъкло на автомобила си.

По време на обсъжданията стана ясно, че използването на куриерските услуги може да ни оскъпи гражданската, ако я плащаме на вноски.

Народните представители приеха предложението на МВР, когато потребителят е уведомен и му е даден срок да заплати застраховката си "Гражданска отговорност, но той не изпълни задължението си навреме, регистрацията на превозното средство да се прекратява служебно.

Възстановяването на регистрацията ще може да става автоматично. Хипотезите са две - при представени данни за сключена застраховка от гаранционния фонд или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка "Гражданска отговорност".

С приети на второ четене текстове депутатите намалиха глобите за несключена застраховка "Гражданска отговорност". На собственик на превозно средство, който не е сключил задължителната застраховка "Гражданска отговорност", ще се налага глоба 250 лева.

Първоначалният текст предвиждаше глобата да бъде 400 лв., но с приемане на предложение на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт глобата беше намалена. В сега действащите разпоредби глобата е от 400 до 600 лева.

Глобата за юридическо лице или едноличен търговец при несключена застраховка ще бъде имуществена санкция в размер на 2000 лева. В сега действащия кодекс глобата е имуществена санкция от 2000 до 5000 лева.

При повторно нарушение глобата за физическо лице ще е 800 лв., а за юридическо лице или едноличен търговец - 4000 лева. Досега глобата при повторно нарушение беше - 2000 лв. за физическо лице и 10 000 лв. за юридическо лице.

На застраховател, който извършва задължително застраховане на територията на страната, откаже сключване на договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" ще бъде налагана имуществена санкция от 5000 до 20 000 лв., а при повторно нарушение - от 10 000 до 40 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase