Снимка: Архив Булфото

Аргументите за подкрепа на правителството са изключително в повече, смята министърът на икономиката и председател на СДС Божидар Лукарски.
  
"Минавайки в опозиция, реформите, за които сме обявили, че ще се борим, не мисля, че бихме могли да ги осъществим", каза той пред "Дарик радио".

"Към настоящия момент не виждам аргументи да бламираме правителството, това, което слушах, че каза и премиерът. Това ще доведе до една политическа спирала на невероятна нестабилност в един регион, в който ние се очертахме като остров на стабилността. Ще влезем в сценария "правителство на Орешарски", но в много по-дълъг период от време", посочи Лукарски.

По думите му гласуваната на второ четене конституционна норма, уреждаща квотното разпределение на членовете във ВСС и станала причина за оставката на правосъдния министър, не е "основната поанта" на правосъдната реформа.

"Не е приятно това, което се случи, но това е само част от голямото първенство, наречено реформа. Случва се да допуснеш някои загуби, но това не означава да напуснеш първенството. Независимо от юридическите тълкувания и казуистиката по въпроса, прокуратурата е само част от наказателното правораздаване", допълни Лукарски.

Според него е важно за гражданите, които участват в съдебни спорове, да е ясно, че каквито и промени да се приемат с Конституцията по отношение на ВСС, те ще влязат в сила едва след 2 години.

"Това ще окаже ли този автоматичен и бърз ефект върху правораздаването, което искат гражданите?", попита Лукарски.

Той уточни, че чуждестранните инвеститори се интересуват предимно от правораздаването в административната сфера и гражданското правораздаване. Според него промените в Конституцията са само част от съдебната реформа, а тя е свързана с много други законодателни актове.

Той даде пример със Закона за съдебната власт, Гражданскопроцесуалния кодекс, Наказателнопроцесуалния кодекс.

"Именно тези промени ще се усетят от нормалния български граждани, който в момента е страна по един съдебен спор", категоричен бе министър Лукарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase