Снимка: БТА

Нямаме претенции да сме безгрешни и да сме най-добрите, но полагаме усилия и в Европа това се отчита, обяви премиерът Бойко Борисов по време на националната дискусия "Да! На българската икономика. Европейска България - стабилност и растеж".

Министър-председателят ни посочи, че страната ни е положила усилия за справяне с бежанската криза и посочи, че това се отчита добре в Европа.

Още по темата

"Много е важно да не надскачаме егото си, да не си поставяме ултиматуми и да не се плашим всеки ден, защото в нашите региони много бързо се развиват процесите и стават неуправляеми", каза той и обясни, как преди година той е бил сочен, като основна причина за лошите отношение между България и Русия, а днес виждаме такива лоши отношение между Турция и Русия.

Премиерът призова за повече търпение, защото в този нестабилен свят този, които предизвика нестабилност, ще носи отговорност за това, което се случва.

Бойко Борисов коментира, че най-доброто качество на мъжа е търпението.

Премиерът отчете още, че бюджетът на страната, приет в много тежко време, отговаря на много от исканията, които е имало към властта.

"В сферата на образованието, за което са предвидени над 130 млн. лв., в сферата на отбраната – да влезем в критериите на това, което се иска сега от НАТО като член на този пакт, в сферата на сигурността, на социалните плащания, за музеите и за какво ли не се дадоха повече пари и успяхме да върнем бюджетния дефицит на 2%", отчете той.

Борисов прогнозира, че догодина дефицитът може да намалее и до 1%-1,5% и добави, че това е изключително важно за стабилността и за кредитните рейтинги, които България получава.

По думите му, България е не само втора по усвояване на еврофондове, но и сме под средните 2% грешки за ЕС.

Той отчете, че досега няма една магистрала, която да я пусната без поне строителните компании да са направили 2-3 корекции на няколко километра.

"Надявам се, че строителният бранш е разбрал, че няма да отпуснем нивото на качество, защото в последствие това може да се стовари върху нас като санкция от Брюксел. Така че да знаят, че асфалтът ще го мерим и няма да има компромиси", категоричен беше премиерът.

Борисов заяви, че бизнесът, КРИБ и всички останали трябва да знаят, че най-големият враг, свързан с европейските проекти, могат да си бъдат те, ако се опитат да хитруват.

Той посочи, че има достатъчно милиардни европроекти и програми, за да процъфтява бизнесът във всяка една сфера, стига да бъде правен грамотно и разумно.

Борисов изрази убеденост и че следващата година ще бъде доста по-добра за туризма и че руските туристи ще се върнат в страната ни.

По темата за борбата с контрабандата, премиерът заяви, че тя е не само задължителна, а се вижда това, че са постигнати доста успехи и няма да се спре, защото за догодина трябват повече пари.

"Надявам се в този сектор приходните агенции заедно със службите, МВР, Прокуратурата да вкарат максимума в бюджета, за да може през разходите отделните системи да се почувстват по-добре", посочи той.

Относно хранително-вкусовата индустрия Борисов изрази убеденост, че санкциите, наложени от ЕС и Русия, са довели до много загуби.

"Да се надяваме, че ще се работи в тази насока и ние като част от тази общност се съобразяваме със санкциите и ги спазваме стриктно, но това не означава, че ще сме щастливи, ако това продължи до безкрайност, защото това се отрази на селскостопанска ни продукция. Убеден съм, че сега отношенията там ще са различни към нашия бизнес", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase