Георги Първанов. Снимка: Булфото

Бюджетът за догодина ядоса АБВ, а лидерът й Георги Първанов обяви, че свиква форум, който да реши дали партията да остане във властта.

Още по темата

Повод за гнева на бившия президент стана отхвърлянето на почти всички предложения на АБВ в бюджета. Управляващите не склонили да се вдигнат парите за борба с безработицата с още 20 млн. лв., за увеличаване на заплатите на социалните работници, които са 350 лв. на месец.

ГЕРБ не приели и предложението за още 17 млн. лв. за хората с увреждания. В същото време на правосъдното министерство се давали още 19 млн. лв. 

"Имам усещането, че силният резултат на ГЕРБ е вдигнал прекомерно самочувствието му. Някои ключови представители в комисиите са си вдигнали малко повече носа", каза Първанов. 

Той обясни, че още преди 20 дни са поискали корекции в бюджета, но те не били взети предвид от ГЕРБ. В същото време на други партии се правели коледни подаръци.

"Някой в правителството не иска в него да има социален коректив. Това ни кара да мислим за мястото си в коалицията. Ще имаме заседание на Националния съвет и групата, на което ще анализираме коалиционното споразумение. Не смятаме да играем ролята на пето колело в тази четворна коалиция", беше категоричен Първанов. 

АБВ разкритикуваха и призива на премиера кметовете да вдигат данъците. Румен Петков припомни, че има над 100 общини с над 40% безработица, където искането на Борисов не почива на никаква логика. 

Бившят МВР-шеф показа и недоволството си от бюджета за сигурност. Той обясни, че средствата за разузнаване с най-ниски от пет години насам, а бюджетът на ДАНС прави агенцията неефективен партньор в международните антитерористични операции. 

АБВ се обявиха за оставка на правосъдния министър Христо Иванов и го обвиниха в лъжа от името на ЕК. Първанов отрече сближаване между партията му и ДПС и обвини РБ, че са завладяли повече власт от формацията на Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase