Снимка: Reuters, архив

България винаги е печелила, когато е балансирала между Русия и Турция, каза на пресконференция в БТА проф. Нина Дюлгерова и допълни, че в случая нашата позиция е доста едностранна.

Дюлгерова заедно с директора на Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментираха руско-турските отношения в контекста на евроатлантическите акценти.

Случаите, в които България е заемала откровено само едната страна при дисбаланс в отношенията между Русия и Турция, е голям минус за нас като общество и страна, отбеляза Дюлгерова.

Трябва да се концентрира цялата интелектуална енергия на нашия елит за сериозен баланс между Анкара и Москва, каза тя и допълни, че Русия е факторът, с който е необходимо да се съобразяваме, защото и нашите съюзници се съобразяват с нея.

Дюлгерова смята, че по отношение на Турция сме в зависима позиция в момента. От Турция зависи "дали ще ни пусне, или няма да ни пусне изцяло контролирания мигрантския поток през България", каза тя. Според нея, ако променим позицията си спрямо Турция, това ще има негативи за страната ни.

Симеон Николов посочи, че има сериозна промяна в настроенията в НАТО и ЕС към Турция. Тя бе наречена открито непредсказуем партньор и моят извод е, че доверието в Турция все повече се срива, заяви той и определи свалянето на руския самолет като очевидна провокация.

Според него този случай ще отложи във времето решаването на сирийския проблем и ще направи все по-трудни договарянето и общата позиция по кризата в Близкия изток.

Николов отбеляза, че на Русия вече се гледа като на партньор, а не като заплаха. Дюлгерова допълни, че Москва в момента се превърна в решаващия фактор в близкоизточните процеси, с който вече искат или не искат, се съобразяват ЕС, НАТО и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase