Снимка: архив Булфото

Евродепутатът Ангел Джамбазки подложи на остри критики решението на Брюксел от снощи да пусне турците да пътуват без визи в ЕС и да даде 3 млрд. eвро на Анкара, за да задържи бежанците на своя територия.

"Турция е участник в конфликта и то на страната на "Ислямска държава", каза той пред Нова тв. Според него умерената опозиция, която воюва в Сирия, е финансирана и организирана от Турция.

Още по темата

"Така че ролята на Турция в момента по отношение на ЕС е роля на гангстер-изнудвач, защото от една страна те са участник в конфликта и причина за огромния емигрантски поток, а от друга страна изнудват ЕС и искат от него пари", каза той.

Евродепутатът призова да се поиска от Турция да спре шантажа, както и да спре бежанците. Той допълни, че вече никой в света не се съмнява, че Турция управлява и направлява мигрантския поток към Европа, преследвайки геополитическите си цели.

Джамбазки се противопостави на идеята парите, които ще се дадат на Турция, да се взимат от страните-членки.

"Неморално и ненормално е да се иска този откуп, за да провежда Турция своите цели", каза той.

Евродепутатката от БСП Илияна Йотова репликира Джамбазки. "Мога да бъда още по-крайна от него, но това е популизъм, който не дава изход", каза тя. Йотова попита реторично дали трябва да обявим война на Турция.

"Безспорно е, че Турция въоражава ИД, че нарушава човешките права и тези на журналистите, но мнозинството от така наречение евролидери са достатъчно уплашени и лицемерни, за да признаят, че това се случва", коментира още Джамбазки.

Според евродепутата от ГЕРБ Емил Радев обаче евролидерите са наясно с това и именно зарад итова Анкара има проблем с глава правосъдие по преговорите с ЕС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase