Снимка: БТА

Би могло да се направи на Турция изключение по въпроса за либерализация за визите, обяви българският министър-председател Бойко Борисов от Брюксел преди срещата между Турция и Европейския съюз за справянето с притока на мигрантите. По думите му на първо време това облекчение може да засяга най-вече държавните служители, общинските служители и бизнеса.

Още по темата
"Помните в Истанбул срещата, която направихме с Давутоглу, седмица по-късно с канцлера Меркел. В Малта защитих позицията, че всички трябва да преговаряме на срещата на високо равнище с Турция и днес тя е факт. Позициите ни не са различни оттогава, напротив – това, което предупреждавахме, че ще се случи, е факт”, заяви Борисов.

По думите му Турция спокойно може да бъде включена в третия списък на сигурните страни. "Що се касае преговорите за ЕС, ние ще отстояваме позицията, която и посланик Цанчев отстоява тук от наше име – да се спазват всички изисквания, които досега всички страни, които са приети, са защитили. Да не се правят изключения", категоричен бе той.

Турция и Русия да си оправят отношенията, зове Борисов

Борисов изрази надежда, че Турция ще оправи отношенията си с Русия след инцидента със сваления самолет, "защото една обща мощна коалиция срещу тероризма би била много по-силна”. Премиерът посочи, че ситуацията около сваления руски самолет можеше да се случи и с България, ако страната ни бе свалила подобна машина, която премина през нашето въздушно пространство. "Благодаря на руската страна, че от тогава спряха да ни провокират”, отсече Борисов.

Продължавам да считам, че газоразпределител в България, който да събира втечнен газ и руски газ, и газ от нашите находища, е голяма реалност, посочи още Борсов. Тази позиция ще защитаваме, тя е изгодна за България, никой не може да ни упрекне. Никой не може да ме убеди, че ако имаме още един източник и излезе руска тръба край Варна, това е лошо за държавата, посочи Борисов.

Той съобщи, че нашата страна няма да подпише писмо срещу Северен поток-2. Премиерът изрази надеждата догодина да бъде готова газовата връзка между нашата страна и Румъния и посочи, че ще се работи активно по връзките с Турция и с Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase