Снимка: Reuters

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски обяви, че при срив на руско-турските отношения у нас може да има нова бежанска вална от южната ни съседка.

Още по темата

"Този акт (сваленият Су-24) няма да повлияе добре на руско-турските отношения. Дори срещата на Сергей Лавров беше отменена. Рискът за България е от гледна точка на ескалация на напрежението между двете държави, както и евентуална бежанска вълна", прогнозира дипломатът ни.

По думите й нарушаването на въздушното пространство на Турция и НАТО от руска страна се случва вече няколко пъти, а руският външен министър вече бил предупреден няколко пъти, че ще се предприемат мерки.

"В района на свалянето на руския самолет няма подразделения на "Ислямска държава", но трябва да се разбере дали сред туркмените има терористични ядра и поддръжници на ИД. Информацията, която предостави Турция в НАТО беше т.нар. радарна карта. Счита се, че доказателствата, които са били предоставени на извънредната среща на НАТО са категорични за нарушаване на въздушното й пространство. Всъщност ударите, които се нанасят в този район са 75% срещу умерената опозиция", уточни Нейнски пред bTV.

На свой ред бъвшият ни посланик в Кремъл Илиян Василев прогнозира, че военен отговор от Русия няма да има, но при всички положения някакъв отговор срещу Анкара ще има.

"Не изключвам и опит за изравняване на резултата. И Путин и Ердоган са политици, които живеят в PR светлина", каза той.

"Когато едно напрежение се натрупва, няма начин в даден момент то да не ескалира и да премине през границата", каза Василев. По думите му подобен конфликт на този в Сирия би довел до напрежение и в много други страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase