Снимка: архив, Булфото

Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Турция многократно, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация от парламентарната трибуна по повод вчерашния инцидент, при който Турция свали руски самолет на границата си със Сирия. По време на изказването му депутатите от БСП напуснаха заседанието.

"Налице е информация, че това се е случило въпреки многократните официални предупреждения отправени към руския посланик в Анкара и към военни аташета", каза още лидерът на ДПС. 

Той акцентира, че това е потвърдено и в официалната позиция на НАТО, изразена на извънредната среща на посланиците на страните-членки. 

"Нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава в НАТО е нарушаване и на пространствения суверенитет на самия атлантически съюз", каза още Местан.

Той допълни, че в рамките на НАТО преминаването дори на съюзнически военни сили и въоръжения става при изрично съгласие на съответната страна-член. 

В същото време лидерът на ДПС призна, че в борбата срещу "Ислямска държава" безспорно са необходими и усилията на страни, които не са членки на НАТО.

"Противодействието срещу ИД, в това число и военното, следва да се извършва при стриктна координация между всички страни участници и при стриктно спазване на международното право в това число и на териториалната цялост и суверенитета на всяка страна", беше категоричен още Местан.

Той обяви и че участието във военни действия срещу ИД не може да има за цел защитата на управлението на Башар Асад, защото именно неговия режим бил причина за конфликта. Местан се обяви за по-активно сътрудничество между НАТО и ЕС и за деескалация на конфликта между Турция и Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase