Снимка: БТА, архив

Парламентът и правителството да мислят за националния интерес на България, защото опитите за призиви за някаква евроатлантическа солидарност не могат да решат въпроса с опасностите, пред които сме изправени, скочи депутатът от БСП Янаки Стоилов от името на своите, след като лидерът на ДПС Лютви Местан зае страната на Турция, която вчера свали руски самолет.

Двете големи сили се разминават във версиите си къде точно е летял самолетът  - дали над Сирия или над Туция.

Социалистите пък видимо се възмутиха от изказването на Местан и демонстративно напуснаха пленарната зала, докато той говореше.

Същата сцена изиграха и депутатите от ДПС, които излязоха, когато говореше Янаки Стоилов.

"Ние подкрепяме принципа на териториалната цялост на границите на страните в Европа и в останалите региони, но това, което стана вчера, изисква международна реакция, която да включи и ЕС, и НАТО“, отсече депутатът от левицата.

Той настоя и за международно разследване, което да изясни точните обстоятелства около свалянето на самолета, къде е летял той и какви точно военни действия е извършвал.

"Трябва да се изясни как е било използвано въздушното пространство в този регион, защото нито една държава не може да претендира за контрол на граници извън нейните собствени“, отсече Стоилов.

Той припомни, че в Сирия от дълго време се води гражданска война, а територията й вече става терен за международни действия и конфликтът от национален придобива глобални измерения.

След атентатите в Париж обаче все повече се поставя въпросът ще се формира ли международна коалиция, а това което стана вчера, повдига нови въпроси може ли да се сплоти светът пред тази международна опасност ИД, предупреди социалистът.

"Изискваме парламентът и правителството да имат съзнание, че за България тези конфликти също създават опасности. Ние сме за установяване на траен мир, защото военната ескалация и цялостната дестабилизация на Близкия Изток и Северна Африка не водят до нищо добро“, отсече той.

От името на БСП Стоилов призова да се формира национална позиция, зад която да застанат правителството и парламентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase