Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов коментира в Китай ситуацията със сваления руски самолет от Турция.

"В никакъв случай, когато НАТО, в лицето на Турция, и Русия са в такъв конфликт, това не е добро, приятно и не води до положителни резултати", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Още по темата
Премиерът припомни случая с прелитането на руски самолет над наша територия към Сирия, за което той обяви преди време, че е дал разрешение. На борда тогава били дипломати.

"Ще видите през какво съм минал аз преди няколко седмици. Нали тогава имаше сигнали, имаше какво ли не – ходих да ме разпитват в прокуратурата. Това не са игра неща. Ние тук се борим да докараме инвестиции, да създаваме работни места, да строим инфраструктура, да развиваме Балканите. Как да коментирам това? В никакъв случай не е нито приятно, нито ще остане без последствия”, коментира Борисов.

По думите му правителството е полагало много усилия в лицето на външния министър, на военния министър, дипломацията, за да не бъдем провокирани в нашето въздушно пространство.

"Помолих и руската страна по начина, по който е уредено това – с едноседмично заявление, с указано какво има на полетите, за да не се превръщаме и ние в подобен конфликт. За радост това беше направено”, посочи премиерът.

Борисов каза още, че инцидентът идва в много лошо време, защото в неделя следобед се свиква извънреден Съвет на лидерите на ЕС с ръководството на Турция в Брюксел. По думите му всичко това ще се дискутира дотогава и ще се търсят решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase