Снимка: архив Булфото

БСП се обяви за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев, защото със свои изявления и действия работел срещу националната сигурност на България.

По-рано днес АБВ призова държавният глава да подаде оставка, защото позори България. Поводът за искането станаха думите на Плевнелиев, че Русия води хибридна война на Балканите.

Още по темата
“Интересно ми е, когато политици от управлението, което работи добре с президента Плевнелиев, гръмко иска оставки пред медиите“, коментира соцлидерът Миков по този повод. Той обаче подкрепи тезата, че президентът е опасен.

“С определени действия президентът Плевнелиев работи срещу националните интереси на България. Така смятат много български граждани, които не непременно са от БСП", каза Миков. Той допълни, че има конституционни механизми, които могат да се използват и ако политическите партии смятат, от БСП са готови да разговарят по този въпрос.

Според соцлидера отстраняване на Плевнелиев може да се иска и заради награждаването на Вселенския патриарх Вартоломей с орден "Стара планина в противоречие на закона.

БСП призова управляващите да престанат да разглеждат влизането ни в Шенген като основен приоритет.

"Доста е нелепо в тази ситуация, когато Европа затваря граници, когато поставя сигурността преди приоритета свободно движение, ние да продължаваме по такъв банален начин да поставяме въпроса за Шенген", обяви още Миков.

Според него въпросът трябва да бъде поставен по друг начин - “приносът на България в охраната на 1 300 км граница на ЕС с парите на българските данъкоплатци. Миков се обяви и  за европейска дискусия за баланса между свободата и сигурността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase