Димитър Мнолов. Снимка: архив, Булфото

Макар и на шега, уточнена изрично,  президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обяви, че финансовият министър Владислав Горанов "няма да миряса, докато не събори правителството".

Вече не с чувство за хумор той разясни , че с репликата си визира полицейските протести, намерението за премахване на процентите за трудов стаж за работещите - идея , която определи като анахронизъм.

И припомни, че преди десетина години отново се е въртяло предложение за отпадане на класовете и тогава на улицата са излезли около 30 хиляди души.

Манолов каза, че профсъюзът му не е съгласен със заложеното запазване на размера на обезщетение за безработица, както и на парите за отглеждане на дете през втората година в бюджета за догодина.

Днес синдикалистите се срещнаха с парламентарната група на АБВ, откъдето стана ясно, че партията на екс президента Георги Първанов ще подкрепи бюджет`16, въпреки че в него липсвали политики.

"Досега всички правителства не са определяли стратегически приоритети за 15-20 години напред", обясни позицията на партията си лидерът на АБВейците в парламента проф. Борислав Борисов.

По думите му не било ясно и как планираният ръст в икономиката догодина щял да бъде изпълнен, защото съкращенията на разходи не осигурявали приходи.

Затова АБВ ще настоява за създаване на целеви инвестиционен фонд за нови производства - средни и малки предприятия, които на свой ред да осигурят работни места.

Борисов обяви, че партията на Георги Първанов, която е част от управлението, не подкрепя запазването на плоския данък, а иска прогресивно подоходно облагане на физическите лица.

АБВ обаче застава зад актуализацията на бюджета за тази година, съобщи зам.-председателят на формацията Румен Петков, но не харесва отпускането на допълнителни средства за текущи разходи в някои от ведомствата, без сектор "Сигурност".

Формацията обяви, че ще предложи два пъти годишно финансовият министър да докладва пред парламента за състоянието и управлението на държавния дълг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase