Снимка: Булфото

Намаляването на членовете на ОИК София от 41 на 19, което се случи с последните поправки в Изборния кодекс, е "малоумие", смята проф. Михаил Константинов, председател на "Информационно обслужване", което обработва данните от изборите.

Още по темата

Математикът контрира изказаната по-рано теза от омбудсмана и бивш депутат от БСП, основен автор на поправките в Изборния кодекс, Мая Манолова, че по закон има възможност да се наемат експерти, които да приемат документи.

"Можеше, но в закона пише, че протоколите се подписват от членове на ОИК, а те са само 19, според същия този закон. За случващото се невинни няма! Всички сме виновни!", отсече той и се извини на хората, които пострадаха от хаоса в зала "Арена Армеец", въпреки че по думите му дружеството, което представлява, вероятно има най-малка вина за това.

Според него три са основните причини да се стигне до ада в "Арена Армеец". Едната е намаляването на състава на общинската комисия от 14 на 19 души.

"Второ - в намаления си състав общинската избирателна комисия организира лошо графика за приемане на протоколите от СИК. Имаше начин това да се избегне, като се разхвърля във времето приемането на документите, за да не се налага хората да висят по този безобразен начин. Третата е при нас, в комисиите. 90% от протоколите съдържаха грешки и не само да се поправят, а да минават по три пъти", призна той.

Константинов беше категоричен, че хакерската атака в деня на изборите срещу сайта на ЦИК, на МВР, на МВнР, на ГРАО, няма да се отрази на обработката на резултатите.

"Ние не използваме интернет, като обработваме резултатите", обясни той.

Според него атаката по интензивност е надвишавала 3000 пъти най-голямата известна досега атака срещу България.

"Аз съм убеден, че това е организирано от голяма хакерска международна група с много възможности. През защитата, която имаме и е една от най-добрите в света, за секунда проникваха по 15 000 хака", добави още Михаил Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase