Снимка: Булфото

Материалите за нарушението в доспатското село Змеица са докладвани в прокуратурата. В полицейското управление няма задържани лица след снощния екшън там. Образувани са 2 проверки - едната е закупуване на гласове, а другата за хулиганство.

20-на полицаи бяха вдигнати на крак заради ескалация на напрежението в Змейца в навечерието на изборите.

Късно снощи представители на една политическа сила получават сигнал за купуване на гласове от техни опоненти в доспатското село Змеица. Група от Доспат с 6 коли тръгват към селото и блокират сградата на опонентите им. В нея имало и представители на друга политическа сила. За кратко напрежението ескалира и събира около 100-тина души. Масовата саморазправа била осуетена от 20-тина полицаи.

Още по темата

Председателят на общинската изибирателна комисия в Доспат Емил Поражанов разказва, че късно са получили сигнала за купуване на гласове.

"Тъй като ние не сме разследващи органи, уведомих полицията, уведомих и дежурния прокурор. Когато отидохме вътре имаше хора, които започнаха да звънят на други хора, които дойдоха и препречиха самия път. Ние не можахме да си тръгнем, чакахме полицията да може да отвори пътя, няколко часа. Сутринта всички секции отвориха нормално и няма нарушения на Изборния кодекс", обясни той пред БНР.

В Доспатско имащите право на глас са 7952 избиратели.

Цанка Христова - председател на ОИК Павел баня съобщи, че членове на 21 секции в селото, в присъствието на 6-ма представители на една политическа сила в стаята, откъснали предварително 34 бюлетини за кмет на общината и 11 за общински съветници и премахнали номерата им с цел да облекчат гласуването.

ОИК е прекъснала за час гласуването и анулирала въпросните бюлетини. Христова съобщи още, че са постъпили сигнали за нарушение на закона в две села от общината – Осетеново и Габарево. Там кандидатите за кметове на една партия стоели пред секцията и отбелязвали в списък имената на вече гласувалите избиратели. От комисията изпращат представители за проверка на сигналите.

В 71-ва секция в Стара Загора, членове на комисията, при приемане на бюлетините за кмет и за общински съветници, ги разтворили с аргумента, че иначе няма как да поставят печата на тях, което поставя под съмнение тайната на вота. От телефон 112 е постъпил сигнал, че в една от секциите в Стара Загора дават бюлетината за националния референдум без плик. Друга жалба, която не се потвърдила при проверката на старозагорската избирателна комисия, е за това, че образецът на бюлетина, поставена пред една от секциите в града, била маркирана с номера на една политическа партия.

Жалба за зачеркнат кандидат за кмет в образеца на бюлетината е постъпила в Общинската избирателна комисия в Несебър. Извършена е проверка и бюлетината е сменена.

Председателят  на ОИК - Елиана Спасова обясни, че администрацията в Белица не е предоставила всички изборни книжа в 18-те секции на общината. Липсват списъците с кандидати за кметове и общински  съветници, в някои от помещенията членовете на секционни комисии седят на детски столчета и работят на  масички от детската градина, в която се намират секциите.

Груби нарушения са извършени в избирателните секции в село Горно Краище, където номерата в долния ъгъл на бюлетините за избор на кметове и съветници са откъсвани преди  упражняването на вота. Масова некомпетентност в работата на секционните комисии е констатирала председателят на ОИК в Белица. За грубите нарушения и пропуски от страна на общинската администрация са сезирани ЦИК и областния управител на Благоевград. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase