Снимка: архив: Булфото

Поправките в закона за бежанците предизвикват сериозни притеснения у юристите, заяви юристът Радостина Павлова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Преди седмица поправките бяха обнародвани в Държавен вестник. Според тях държавната агенцията за бежанците вече има правомощията да настанява търсещите закрила мигранти в центрове от затворен тип.

Юристите се тревожат, че има опасност чужденците да бъдат задържани в бежанските лагери, без да има обективни причини за това.

Павлова подчерта, че "никой, който търси закрила в дадена държава, не може да бъде задържан само по тази причина". „Това е записано и в европейското законодателство, както и в нашия вече Закон за убежището и бежанците“, коментира тя, уточнявайки че при определени обстоятелства и в друг закон е разписано кога имигрантите могат да бъдат задържани в центрове от затворен тип. Престъпление е да се преминава границата без документи, коментира тя.

"Човек, който е под грижите на Агенцията за бежанците, е човек, който е подал молба за убежище. Това не е престъпление, не може да бъде задържан в затвор, нито в специализиран дом. Има и обстоятелства, при които не може да излиза", коментира юристът.

В момента в страната има 6 центъра от отворен тип и настанените там могат да влизат и излизат свободно и две учреждения от затворен тип – в Любимец и Бусманци. Но там пребивават само мигранти, които имат заповед за депортация, а не търсещите закрила хора. Една от предпоставките за промяната в закона е опазване на обществения ред, допълни тя.

По думите й поддръжката на домове от затворен тип ще доведе до сериозен финансов ресурс, а ако се обжалват заповедите за настаняване ще има и солидни разходи за преводач и за правна помощ.

Ограничаването на свободата на движение, запрещение, е много сериозно нарушаване на човешките права и има физически, психически последствия. Има и други последствия – тези хора няма да могат да работят, няма да могат да започнат да се интегрират. Това е много негативно начало от самото им пристигане да търсят закрила в България, каза още Павлова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase