Графика: ИМП

Повечето българи, които ще гласуват в референдума, ще изберат отговор “Да“ за въвеждане на електронно гласуване. Те обаче няма да са достатъчно, за да може допитването да бъде признато за легитимно.

Още по темата
Това е прогнозата на Института за модерна политика. Организацията проведе социологическо проучване за нагласите за референдума. Според данните 37% от хората ще гласуват с “Да“ в допитването, а 15% с “Не“. 13 на сто все още не са решили, а 36%  отговарят категорично, че няма да гласуват на референдума.

От данните излиза, че 52 на сто (процентът на гласуващите с “Да“ събран с този на гласуващите с “Не“) от българите са готови да участват в допитването.

“На пръв поглед това би означавало, че за първи път национален референдум ще бъде признат за валиден. Това обаче едва ли ще се случи, тъй като практиката е показала, че в изследвания анкетираните традиционно отговарят в по-голям дял с отговори, смятани за „по-престижни“, отколкото се реализират на практика“, разясниха от Института за модерна политика.

Затова според организацията, въпреки заявената готовност за гласуване в референдума, действителните гласове ще се окажат по-малко от необходимото, за да бъде референдумът признат за легитимен.

Най-голяма готовност да участват в допитването изразяват хората до 50 години и тези с висше образование, показва проучването.

Национално представително за пълнолетното население на страната
изследване по метода на полустандартизираното face to face интервю.
Двустепенна случайно-квотна извадка. Персонално интервю реализирано в
домовете на респондентите. Период на провеждане на изследването: 7-13
октомври 2015 г. Обхват: 1060 пълнолетни жители в 108 гнезда от 28–те
области на страната. Методика на извадката: двустепенна гнездова,
случайна, с вероятности, пропорционални на броя на жителите на
населените места, които попадат в извадката. Максимално допустим
размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна
вероятност – 3,2 %. (1,4% при 6% дял). Възложител и изпълнител: ИМП със
собствена анкетьорска мрежа.Дата на първа публикация: 22.10.15 – сайт на
ИМП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase