Даниел Митов. Снимка: МВнР

Голяма част от региона е интегрирана и държавите в него са станали съюзници и членове на НАТО и ЕС, и ние си бяхме наумили, че историята е свършила и демокрацията и нейните ценности ще завладяват все повече пространство. Историята обаче се завърна и ние някак си реагираме много бавно, каза външният министър Даниел Митов, цитиран от БТА, който участва в дискусия, с която Американската търговска камара в България отбеляза 20 години от създаването си.

Още по темата

Необходимо е да започнем да обединяваме реалната политика и политиката на ценностите, подчерта той.

Сега Съветът по външни работи на ЕС ще приеме решение за Сирия, но нека да не говорим само за квоти от бежанци, а да се обърнем към сърцевината на проблема, призова външният министър.

"Ние сме общност, която е стъпила на единен ценностен избор и това се случва през заздравяването на трансатлантическата връзка. Има обаче силно желание тази връзка да бъде скъсана или поне подкопана", каза Митов.

В този смисъл подготовката на Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ има огромна роля, смята той.

"Трябва да убедим гражданите си, че това споразумение е полезно за всички хора от двете страни на океана", каза външният министър.

Той допълни, че се подготвя голям бизнес форум на България в САЩ, но все още не уточнено в кой град ще се проведе и кои ще се участниците.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase