Снимка: кадър bTV

От възможностите на бюджета ще зависи дали ще има коледни добавки към пенсиите, заяви Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика.

Вицепремиерът изрази надежда да има коледни добавки към пенсиите. "Има разбиране в правителството, че са необходими коледни и великденски добавки. Това е една от мерките, които предприемаме с хората с много ниски пенсии. Надявам се тази година бюджетът да има възможност декември месец да го направим", заяви той пред bTV.

"По колко пари ще бъдат дадени зависи от министъра на финансите и от това към края на годината с какъв допълнителен ресурс може да се разполага. Като видим какъв е ресурсът, ще ги разпределим", допълни той. Според него е справедливо това да е подпомагане за хората с най-ниски доходи.

"Около 860 000 деца получават детски добавки, това са около 70% от децата в България и за това отива значителен ресурс. Ако с него решим всяко дете да получава, това означава да бъдат по-ниски детските добавки, а не мисля, че има логика в това", посочи социалният министър и призна, че укриването на доходите е голям проблем.

Министърът припомни, че според законодателството в момента за общата категория на труд мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. "Има едно плавно нарастване на възрастта в следващите 20 години, докато стигне до 65 години. Това надали ще се усети", смята той.

По думите му, пенсиите за осигурителен стаж и възраст зависят от продължителността на стажа и вноската, която е правена. "Колкото по-рано се е пенсионирал един човек с тези промени през последните 25 години в България, толкова по-ниска му е пенсията. Част от промените, които правим, е този проблем да се решава", каза още Калфин.

"Много казват: През 90-те години ние работихме на черно. Но има хора, които са работили на светло. Справедливо ли е тези, които са внасяли осигуровки, да получават същите пенсии като тези, които не са?", попита социалният министър.

Според новите промени в Кодекса за социално осигуряване хора с необходимия стаж, но недостигната възраст, могат да се пенсионират до една година по-рано. Ако ползват цялата година, това ще намали с 4,8% пенсията им, изчисли Ивайло Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase