Снимка: архив Булфото

Правителството предоставя безвъзмездно на МВР и на Държавната агенция за бежанците освободени държавни резерви и военновременни запаси.

Става дума за санитарни материали и постелъчен инвентар, чрез които ще се подпомогне осигуряването на подходящи условия за настаняване на бежанци у нас.

Материалите включват термофорни казанчета, посуда, нестерилни марлени компреси и превързочни материали, походни легла, болнични кревати и др.

С друго свое решение кабинетът одобри позициите по дневния ред на предстоящото заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", което ще се проведе на 8 и 9 октомври в Люксембург. На него във връзка с бежанската вълна България ще подкрепи предложението за съставяне на списък на сигурни държави на произход, който непрекъснато да се актуализира. Към момента се предлага включване в списъка на Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония, Косово, Черна гора и Сърбия.

МС одобри резултатите от проведените на 14 и на 22 септември извънредни заседания на Съвета. Дискусията на тях беше свързана с решение на Съвета за установяване на механизъм за релокация на мигранти от държавите, подложени на най-голям натиск – Гърция, Италия и Унгария.

След като на първото заседание не беше постигнат консенсус по въпроса, на второто той беше подложен на гласуване и получи необходимото мнозинство. Предвижда се на първия етап да бъдат разпределени 66 000 души от Италия и Гърция, а след година – да се релокират и останалите 54 хил. души отново от Италия и Гърция или от друга държава-членка, която към този момент е подложена на непропорционален миграционен натиск.

За България общата квота е 1549 лица, като на този етап трябва да приемем 201 лица от Италия и 651 лица от Гърция, а останалите 697 – след период от 12 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase