Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов се обърна срещу магистратите заради решението им да си гласуват по-високи възнаграждения.

"Считате ли, че заплатите в съдебната система трябва да бъдат по-високи от моята?", попита министър-председателят. Така той коментира новината, че финансовият министър Владислав Горанов е отказал да отпусне допълнително 52 милиона лева за по-високите заплати на магистратите.

Още по темата

"Аз мисля, че заплатите в съдебната система на фона на всички останали заплати са много високи. Самите те казват нямаме пари за сгради, за пробите и за вещи лица и изведнъж на края на годината се събират и казват ще си вдигаме заплатите. Поне да бяха се срещнали с нас да видят какво е финансовото състояние", възмути се Борисов, цитиран от "24 часа".

Както Dnes.bg писа Висшият съдебен съвет гласувал тихомълком на 17 септември скок на максималните заплати на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от 1 ноември 2015 г. Според разчетите Темида очаква още 6-7 млн. лв. тази година, а следващата - 45,1 млн. лв.

На 2 октомври финансовият министър Владислав Горанов възпитано, но хладно поискал ВСС да преразгледа решението си.

Премиерът потвърди, че предстои да бъдат завишени санкциите срещу джигитите на пътя. Едно от предложенията е криминализирането на гонките. Друга промяна е конфискация на моторното превозно средство, когато се управлява от неправоспособен или пиян водач.

Борисов настоява всичко това да се случва веднага, в рамките на 24 часа.

"Това го има в много държави, просто това е ритуал. Много е важно всичко да мине през съдията, да няма никакви съмнения, че има полицейски произвол или аз съм вече доста мнителен човек, може полицаят да мрази някой и да отиде да му вземе колата. Така че всичко трябва да минава през дежурен съдия. Просто трябва в рамките на извършеното престъпление веднага да се понесе отговорност", обясни премиерът, цитиран от БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase