Снимка: Пресцентър на президента

От критично значение е държавите от региона да работят заедно за ускоряване и задълбочаване на енергийното сътрудничество в Югоизточна Европа. Това обяви държавният глава Росен Плевнелиев, който разговаря на „Дондуков“ 2 със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по енергийния съюз Марош Шефчович.

Още по темата

Комисар Шефчович е на официално посещение в България в рамките на обиколката си в държавите членки на ЕС за представяне на ползите от изграждането на Европейски енергиен съюз (ЕЕС).
 
Сътрудничеството на основата на пазарни принципи, устойчиво развитие и прозрачност на енергийния сектор ще гарантира сигурността на енергийните доставки, каза още Плевнелиев, цитиран от президентския прессекретариат. Според държавния глава обаче, за да сме способни да създадем функциониращ енергиен пазар, имаме нужда от адекватна свързаност на енергийната инфраструктура.

„България ще разчита и винаги ще подкрепя Европейската комисия в усилията й да създаде платформа и адекватна рамка за постигане на това сътрудничество“, категоричен беше Росен Плевнелиев. Той открои желанието на страната ни да бъде част от решенията за сектор „Енергетика“ на европейско равнище.

Държавният глава припомни и, че страната ни работи за либерализиране на пазара на електроенергия до края на 2015 година.
 
 „Напълно подкрепяме усилията на ЕК в посока на подобряване на свързаността на енергийната инфраструктура“, каза още Плевнелиев.

България може да бъде една от държавите, които най-много ще спечелят от изграждането на ЕЕС, заяви от своя страна комисар Марош Шефчович.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase