Снимка: Reuters, архив

Депутатите стартираха процедурата по избор на национален омбудсман. Те приеха процедурните правила за вота за новия национален защитник. Според тях в следващите седем дни трябва да бъдат издигнати кандидатите за поста. Номинациите могат да правят, както парламентарните групи, така и отделни депутати.

5-годишният мандат на сегашния омбудсман Константин Пенчев изтича през есента.

Още по темата

Още преди няколко месеца той обяви, че ще се бори за втори мандат, а вчера потвърди това и обясни, че ако получи покана да остане на поста, ще я приеме. Досега обаче такава все още няма.

В същото време стана ясно, че соцдепутатката Мая Манолова е сериозен претендент за наследник на Пенчев. БСП не скри, че обмисля да издигне кандидатурата й, а днес и самата Манолова призна, че е готова да влезе в битката. Според приетите от депутатите правила днес кандидатите за национален омбудсман ще бъдат изслушани от комисията по вероизповеданията и правата на човека в парламента. След това Народното събрание ще гласува тайно и с бюлетини за новия народен защитник.

Вотът ще се проведе по всички правила на тайния избор. За него ще отговаря комисия от девет депутата, а избраниците ще отбелязват със знак Х предпочитания кандидат. За избран ще се смята този претендент, който е събрал повече от половината гласове. Ако такъв няма, ще се проведе балотаж между първите двама кандидати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase