Снимка: архив, Булфото

Пред Гърция има два пътя за изход от кризата – труден и по-труден, настоя бившият финансов министър от кабинета "Костов" Муравей Радев. По думите му трудният път минава през истински структурни реформи, а другият би довел до обществено-икономически взрив и ще върне Гърция десетки години назад.

Според Радев южната ни съседка е обречена да остане в Европейския съюз, но е било грешка тя да бъде приета в еврозоната.

Още по темата

"Грешката на гръцкия премиер Алексис Ципрас е, че обеща на ЕС майка си и баща си, а сега е в изходна точка", каза Радев.

Той смята, че скоро гърците ще поискат промяна на управлението, особено ако останат блокирани всичките 130 млрд. евро депозити в гръцките банки.

"В момента банките в Гърция боравят с ценни книжа, с едни хартийки, без свеж поток от средства от Европа Гърция не може да се оправи", смята бившият финансов министър.

"Сиртакито в Гърция свърши, за средния грък купонът свърши", коментира още Радев и допълни, че средният грък е много объркан, защото не е много сигурен какво се случва и не знае какво следва утре.

"В неделя станахме свидетели на типичната гръцка гордост. Народът е свикнал някой да му дава пари, все едно сме длъжни, освен това без да питаме за какво ги харчи. Само че този път прекалиха", смята финансистът.

По думите му, ако Гърция сега не направи реформите, искани от еврозоната, тя ще се върне с десетилетия назад и ще трябва да гради икономиката си отново.

"При това положение страната ще премине през 9-те кръга на ада. Още повече, че много държави в ЕС вече отказват да плащат за кризата в Гърция", заключи Муравей Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase