Меглена Кунева. Снимка: архив, БТА

Гърците трябва да разберат, че не може да напреднат по начина, по който преговаря тяхното правителство, коментира вицепремиерът Меглена Кунева пред bTV ситуацията в съседката ни преди утрешния референдум.

По думите й преговорите имат определени правила, а доверието е единствената валута, която работи в ЕС. Ако я нямаш тази валута, ако тя е девалвирала – нищо не можеш да направиш. А след толкова много опити, в които гръцкото правителство тръгна, после се върна, не може да предложи решение, в което да убеди останалите, наистина много изтъня, каза още тя.

Още по темата
Според нея гневът на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер се дължи на усещането, че усилията му потъват: „Виждаш как се изплъзва икономиката, как се изплъзва мирът, как се изплъзва една от страните от ЕС от намиране на решение заедно”. Тя беше категорична, че бизнесът иска да остане в еврозоната.

По отношение на предстоящите местни избори, Кунева заяви, че трябва РБ да се яви заедно.

"Всяка от партиите в Реформаторския блок има своя динамика, но решението за общо явяване на местните избори трябва да бъде взето. Големи разминавания в позициите на националните ръководства няма, но по-различна е ситуацията с местните им структури", коментира лидерът на ДБГ.

Тя подчерта, че Найден Зеленогорски не е отправил ултиматум към останалите партии, когато е заплашил да подаде оставка като председател на предизборния щаб. По думите на вицепремиера, ДБГ се организира по-бързо за вота.

„Не е лесно за нито един от лидерите, има натрупани отношения, особено в градовете. Те трябва да са сигурни, че не просто го искат, а партиите им по места го искат”, посочи тя и даде пример с Видин, където отношенията между структурите на различните политически сили са сложни.

Кунева обаче отбеляза, че вече има и случаи, в които местните организации на партиите от РБ са се събрали и са стигнали до единна кандидатура – в Плевен и Добрич.

Лидерът на ДБГ категорично отхвърли твърденията, че партията й е претърпяла провал при опита си да наложи Соломон Паси за кмет на София. Според нея целта е била да се предложи човек, който да събере широка периферия, но е последвала „рязка реакция от страна на някои колеги”.

Тя поздрави предложения от ДСБ Вили Лилков, като подчерта, че и той като Соломон Паси е заявил, че е склонен да бъде само единен кандидат на РБ. Според нея крайната цел е реформаторите да се съберат, да обсъдят няколко кандидатури и да изберат най-добрата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase