Снимка: архив, Булфото

Военният министър Николай Ненчев обяви, че е разпоредил проверка на информацията, че на полигона в Анево е тествано оръжие за опозицията в Сирия.

Министърът очаква резултати от директора на служба "Военна информация" до края на деня.

"Имаше сигнали, че там се използват български оръжия, бих искал да зная как са попаднали там. В Анево се касае за отношения между Департамента на САЩ и частна фирма, никога не сме имали отношение и нямаме отношение", заяви Ненчев пред журналисти в МС.

До края на юни се очаква министърът да внесе предложение в Министерския съвет за нов изтребител. Ненчев уточни, че все още се обсъждат всички варианти - да бъде купен нов, да е втора употреба, дори да ни подарят, а повече яснота по темата ще има до края на следващата седмица.

Още по темата

"Трябва да направим всичко възможно да завършим процеса на превъоръжаване, да приемем новата програма за развитие на въоръжените сили, да дадем повече основание на всички военнослужещи да се чувстват по-добре и по-спокойни и да вярват по-смело в своето бъдеще", обобщи Ненчев.

Той потвърди, че Министерството на външните работи води интензивни преговори за връщането на опасните гръцки мини обратно в Гърция. Неутилизираните 190 000 мини останаха след взрива в завод "Миджур"“, при който миналата година загинаха 15 души.

"Имам основания да вярвам, че бихме могли да постигнем споразумение и да ги върнем", заяви министърът.

Министър Ненчев съобщи, че смята да посети формированието в Карлово и да разговаря с военнослужещите там, за да се ориентира по-добре в ситуацията. По-рано днес стана ясно, че командирът на карловската бригада ген. Димитър Шивиков, обвинен в злоупотреба със служебно положение, е подал оставка.

На ген. Шивиков беше повдигнато обвинение от Софийската военно-окръжна прокуратура, че неправомерно е използвал труда на четирима от подчинени му военнослужещи за ремонт на апартамент. Очаква се личният състав от 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово да изрази днес подкрепата си към бригаден генерал Шивиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase