Снимка: БТА

В предизборната кампания да не се използват държавни средства и инструменти на данъкоплатеца, призова днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в Шумен.

Той уточни, че на среща с представители на регионалните структури в системата на Министерството на труда и социалната политика по-рано днес е поставил ясно изискване към тях - да не позволяват социалната политика на държавата да се превръща в предизборен инструмент.

По думите му голяма част от дейностите, свързани със социалната политика, са прехвърлени на общините и е абсолютно недопустимо общините да разпределят тези средства на принципа на политически симпатии, действащи кметове да си правят кампания с тях, тъй като това са държавни средства.

Калфин отбеляза, че на срещите му в Шумен са поставени много въпроси, свързани с личните асистенти.

Според него е много важно се подбират хората, които имат най-голяма нужда от асистенти, прозрачно и убедително за всички, но към момента няма подобна увереност.

Масови са обвиненията, особено в някои по-малки общини с висока безработица, че се раздават подобни бройки на основата на лична симпатия, уточни Калфин.

Той допълни, че е разпоредил проверка в Шуменска област за това дали са спазвани всички процедури и изисквания при разпределяне на личните асистенти.

Подобни са и програмите, свързани с временната заетост и с получаване на помощ за отопление.

"Изискването, което поставихме сега, е да намерим начин тези искания за помощ за отопление да не се правят в общините, защото не трябва да се дава каквото и да е съмнение, че кметът решава кой да получава подобна помощ; даже и да се спазват правилата, впечатлението което се създава за злоупотреба от страна на някои местни власти, би трябвало да бъде прекъснато и аз ще бъда особено бдителен за това", каза още министър на труда и социалната политика, цитиран от БТА.

По отношение на конкретни проблеми в община Шумен и областта основен приоритет, който поставих на срещите, включително като критерий за работата на службите, е свързан със заетостта, заяви Калфин. По думите в Шуменско, както и в цялата страна има проблем с безработицата, включително и младежката.

Има три общини в региона - Каолиново, Никола Козлево и Върбица, в които безработицата е над 60 процента. В момента сме отворили програма за стажове, за обучение, за образование на млади хора.

Облекчихме процедурите в последните две седмици, но за съжаление не съм доволен от темпа, с който се набират хора, посочи Калфин.

Той допълни, че се създават нови възможности в земеделските райони - и с дневните договори, и с подпомагане на земеделските производители, които ще могат да бъдат работодатели.

По отношение на новата програма "Помощ за бедните" Калфин каза, че пакетите с помощи ще бъдат раздавани след изборите.

В нея се включва и възможност за създаване на обществени трапезарии, но само две общини от Шуменска област са подали подобни искания - Нови пазар и Смядово, каза още министърът на труда и социалната политика. Той изрази надежда, че съответните кметове в региона, при положение че има висока степен на бедност, ще кандидатстват за подобни програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase