Снимка: Булфото

Парламентът отказа да даде зелена светлина за прекратяване на концесията на кандската фирма "Дънди Прешъс Металс" за добив на злато и други ценни метали в мината в Челопеч. Искането беше внесено от депутатите от "Атака".  

"За" гласуваха 48 депутати, 43 бяха против, а 47 се въздържаха. "Против" и "въздържал се" гласуваха от ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт. Останалите ги подкрепиха. 

За да защити искането на "Атака", Волен Сидеров обясни, че концесията е неизгодна за България, а концесионерът нарушава концесионните условия. 

"В продължение на 15 години, през които находището е дадено на чужда фирма, не е направен нито един одит на Сметната палата. Това е липса на контрол", възмути се Сидеров. Той обясни, че находището е дадено без търг на "Дънди Прешъс" през 1999 година. Сделката била за пет милиона долара и станала чрез изкупуване на акции.

Официалният отчет на енергийното министерство сочи, че за тези 15 години държавата е получила 70 милиона лева от добив на злато, който по груби изчисления е донесъл 7 млрд. лева печалба. Концесионната такса била по-малка от страните "във втория, третия, четвъртия свят" - 0,75%. 

"Обявявам" награда от 10 лева, ако се намери друга държава с концесионна такса с под 1 процент", каза Сидеров. Колегата му Илиян Тодоров пък съобщи, че в Судан тя е 5%. 

Според Сидеров коцесионерът избирателно обработва находищата, които са по-богати на злато, което също е нарушение на концесионния договор. "Държавата е в правото си да прекрати едностранно договора заради неизпълнението му", убеден е лидерът на "Атака".  

Той получи подкрепа в залата от соцдепутатите Чавдар Георгиев и Георги Божинов, както и от независимия Велизар Енчев. Въпреки гласуването "за" и на депутати от други фрмации обаче проектът не беше приет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase