Снимка: архив, Булфото

Имаме необходимост от една общоевропейска миграционна политика, заяви пред журналисти в Смолян Соломон Паси. Според него в момента очевидно се върви към квотен принцип /за приемане на бежанците/, но това не е дългосрочно решение.

"Един от най-големите проблеми в Европа е, че на бежанците се гледа съвсем фокусирано върху днешния ден", допълни бившият министър на външните работи, който бе сред лекторите на организираното в Смолян Лятно училище на НАТО.

Още по темата

Младежи от 15 държави участват в училището, организирано от Младежкия Евроатлантически клуб, съвместно с Атлантическия клуб в България и с подкрепата на НАТО - отдел "Публична дипломация".

С общоевропейска миграционна политика според Соломон Паси биха се стимулирали "конкретни хора, които бихме искали да дойдат да работят в Европа, и съответно да обезкуражаваме други, които не искаме да дойдат".

"Не можем да си затворим очите за един от най-естествените процеси на планетата – миграцията, допълни Паси и прогнозира, че през следващите години и десетилетия бежанската вълна ще нараства експоненциално. Европа не може да се затвори в своето богатство от останалия свят", смята Соломон Паси.

Светът добре припознава Балканския регион като кръстопътен на двете кризи /кризата "Русия-Украйна" и "Ислямска държава"/, коментира Паси. По неговата оценка точно затова от нашия регион и в частност от България се очаква да балансира в отношението си към тези два проблема.

"Много трудно е и двата да се решат поотделно, защото за справяне с радикалния ислямизъм, който идва от юг, имаме необходимост от подкрепата и съдействието на Русия". Според Паси Русия ще иска съответната цена, за да ни окаже това съдействие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase