Снимка: Архив БТА

Образованието и заетостта, в контекста на левите политики и младите хора, са най-важни. Но образованието и заетостта са само един от инструментите за постигане на нещо, те не могат да бъдат самоцел. Големият проблем е свързан с неравенствата в обществото. Това заяви Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика и заместник-председател на ПП АБВ по време на Националната младежка дискусия "Младите и лявото в България и Европа", организирана от Младежката организация на АБВ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Като един от основните проблеми Калфин е посочил липсата на достъп до образование на ромските деца. Ивайло Калфин е казал, че има много места в България, които даже не са обозначени на картата и са извън градските регулации, но където живеят стотици и хиляди роми, повечето от чиито деца не ходят на училище по разнообразни причини.

Като конкретен пример социалният министър е посочил село Гърмен, където към настоящия момент и малцината, които ходят на училище, не го правят заради страх. А препоръката на училищния директор била - по-добре ромските деца да не влизат в клас заради опасност от саморазправа.

"Това напрежение, което се появи, се е пренесло и върху децата. Да, това е етнически конфликт. Само че означава ли това, че трябва да сложим табелката на етническите конфликти навсякъде? Между хората там /в Гърмен/ сигурно има хора, които са смислени, които си гледат децата и се опитват да оцеляват, както голямата част от българите. Сигурно всички познават роми, които са образовани, искат да учат или работят. Къде са причините в това нещо? За мен думата е една - бедността и на едните, и на другите", е коментирал Ивайло Калфин.

Той е отбелязал, че липсата на социален минимум в никакъв случай не се отнася само до ромите. Затова Калфин е категоричен, че именно поради това всяка тема, която се отнася до младежката политика, е свързана като начало с бедността и неравенството, а ако проблемът не бъде посочен ясно, то той няма как да се реши.

"Процентът на трайно безработните в България е най-висок в целия Европейски съюз и се увеличава. Половината от тези хора са от българския етнос. И причината е липсата на мотивация и за образование, и за работа и от това произлиза едно нещо - гето", е казал още социалният министър. "Когато говорим за промени в политиката в България, те трябва да бъдат свързани с образованието и заетостта, а и бедността", е посочил Ивайло Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase