Румен Гечев. Снимка: архив Булфото

Споразумение с Международния наказатален съд, ратифицирано на закрито заседание от парламента днес, ядоса БСП. Червените бяха категорични, че това е станало в нарушение на Конституцията и поискаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов заради скандала. 

БСП обясни, че в споразумението няма нищо тайно, но в него се поемат финансови ангажименти към САЩ и вероятно целта е била те да бъдат скрити. "Няма никакво основание да се приема, че споразумението трябва да е тайно. Само изпълнението му е поверително. Парламентът бе принизен до такава степен, че мнозинството бе принудено да гласува на тъмно", каза Чавдар Георгиев от БСП. Той отказа да уточни какво предвижда споразумението, но стана ясно, че то касае задължението да приемаме защитени свидетели.

Според Георгиев някой чиновник е поел ангажимент документът да бъде ратифициран тайно и така е унизил парламента. "Одобрихаме тайно споразумение с Международния наказателен съд - публична институция в системата на ООН", обясни още социалистът. Според него правосъдният министър трябва да има доблестта да подаде оставка заради скандала. 

"От нас се иска да чиракуваме и да плащаме за интереси на САЩ", обясни пък Румен Гечев. Той допълни, че със споразумението се поемат финансови ангажименти спрямо други правителства и нашето очевидно се срамува от това. Гечев обясни, че България е единствената държава, която подписва едностранно споразумението. И даде за пример зулусите от ЮАР и "банановата република Хондурас", които имали двустранен договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase