Снимка: архив, БулФото

Светофарите на натоварени кръстовища, които не са снабдени с устройства, отчитащи времетраенето на съответния светлинен сигнал, да се настроят така, че да указват с мигащ сигнал края на времетраенето на зеления сигнал.

Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени от Петър Славов /РБ/, приети на първо четене.

Още по темата

Предвижда се светофарите да бъдат снабдени с тази функция чрез допълнително инсталирано устройство, ако фабрично не разполагат с такава.

Със законопроекта се регламентира т.нар. зелена вълна, при която светофарите по дадена пътна артерия се синхронизират по начин, по който позволяват преминаване на движещите се по основното направление МПС-та на непрекъснат зелен сигнал, при движение с определена препоръчителна скорост.

Зелената вълна ще се указва със знак, поставен на светофарната уредба, предаде БТА.

Парламентът прие на първо четене и промени в Закона за устройство на територията, внесени от Министерския съвет.

Предлагат се промени, с които се забранява строителството в свлачищни райони с наложена строителна забрана с изключение на геозащитни мерки и дейности до изпълнение на всички условия на заповедта за участъците, за които е наложена, и до нейната отмяна по предложение на съответните органи на местно самоуправление.

Дадена е възможност при избора на главни архитекти в комисиите за провеждане на конкурсите да участват представители на Камарата на архитектите в България и на Съюза на архитектите в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase